Na današnji dan

Nezavisnost Nigerije – najmnogoljudnije afričke države – 1960.

Od svih svjetskih država s više od sto milijuna stanovnika Nigerija ima daleko najveći prirast. 

Dana 1. listopada 1960. godine nezavisnost je dobila Nigerija, današnja najmnogoljudnija država u Africi. Stanovništvo Nigerije premašilo je već brojku od 180.000.000 milijuna, čime je ona sedma najmnogoljudnija država na svijetu (ispred Ruske Federacije, Meksika i Japana). U Nigeriji se svake godine broj stanovnika poveća za otprilike 4.800.000 milijuna pa će ona uskoro imati više od 200.000.000 stanovnika.

Od svih svjetskih država s više od sto milijuna stanovnika Nigerija ima daleko najveći prirast. Do 2025. godine trebala bi prestići Brazil i Pakistan te postati petom najmnogoljudnijom državom na svijetu. Dapače, do 2050. godine po sadašnjim projekcijama Nigerija bi mogla po broju stanovnika postati konkurentna SAD-u i natjecati se s njim za treće mjesto na svijetu (odmah iza Indije i Kine). Svojom površinom Nigerija se toliko ne ističe, jer u Africi postoji čak 13 država većih od nje. Nezavisnost je spomenutog 1. listopada 1960. godine Nigerija dobila od Velike Britanije, pod čijom je kolonijalnom vlasti do tada bila.

Posljednji britanski generalni guverner Nigerije bio je Sir James Wilson Robertson. Britanci su tijekom kolonijalne vlasti u Nigeriji koristili domaće lokalne vladare kao svoje vazale za tzv. indirektnu vlast (sličan su obrazac koristili i u Indiji, koristeći maharadže i navabe). U Nigeriji su primjere takvih lokalnih vladara pod britanskim vrhovništvom predstavljali sultan Sokota (na sjeverozapadu Nigerije) i emir Kana (na središnjem dijelu sjeverne Nigerije).


Komentari