Na današnji dan

Nezavisnost Nigera – afričke države s najvećim brojem Tuarega – 1960.

U svojoj je kolonijalnoj povijesti Niger bio dio Francuske Zapadne Afrike, koja je nekoć obuhvaćala golemi teritorij od čak oko 4.700.000 četvornih kilometara. 

Dana 3. kolovoza 1960. godine nezavisnost od Francuske proglasila je afrička država Niger. Površinom je Niger gotovo dva puta veći od europskog teritorija Francuske, no većim je dijelom prekriven pustinjskim tlom. Ime je dobio prema zapadnoafričkoj rijeci Nigeru, koja samo manjim svojim dijelom prolazi kroz njega. Naime, rijeka Niger mnogo dulji tok ima u susjednim državama Maliju i Nigeriji, no za državu Niger ipak ima ključno životno značenje (plodniji dio te države nalazi se većim dijelom u okolici rijeke Nigera, a na njoj je smješten i glavni grad Nigera, Niamey).

U svojoj je kolonijalnoj povijesti Niger bio dio Francuske Zapadne Afrike (franc. Afrique-Occidentale française), koja je nekoć obuhvaćala golemi teritorij od čak oko 4.700.000 četvornih kilometara. Prvim predsjednikom nezavisnog Nigera postao je Hamani Diori, koji je na toj poziciji zatim ostao sve do 1974. godine. Zanimljivo je da je Niger svjetska država u kojoj živi najviše Tuarega, pripadnika saharske etničke skupine koja ne posjeduje vlastitu državu. Osim u Nigeru, Tuarezi žive i u Maliju, Alžiru, Libiji, Burkini Faso te nekim drugim afričkim državama, ali u manjim brojevima (u Nigeru ih živi čak oko 1.600.000). Veći dio prihoda od izvoza u Nigeru predstavlja uran, koji se iskopava u rudnicima smještenim uvelike na području na kojem žive Tuarezi (Niger se uvrštava među pet najvećih proizvođača urana na svijetu, ispred SAD-a, Kine i Ruske Federacije).

Komentari