Na današnji dan

Nezavisnost Makedonije od SFRJ (1991.)

Dana 8. rujna 1991. održan je u Makedoniji referendum na kojem se većina glasača izjasnila u korist nezavisnosti te zemlje od Jugoslavije. Za nezavisnost je glasovalo čak 96,4 % glasača. Odaziv je bio prilično velik, oko 75,7 %. Zanimljivo je da je referendumsko pitanje ostavilo i mogućnost kasnijeg ponovnog ulaska u Jugoslaviju.

Tadašnji predsjednik Republike Makedonije Kiro Gligorov (držao je tu poziciju još dok je Makedonija bila dio SFRJ) čestitao je te večeri, na osnovu rezultata referenduma, svojim sugrađanima na nezavisnoj i suverenoj državi.

Problem se javio zbog grčkog prigovora na korištenje imena Makedonija. Naime, u Grčkoj postoji regija Makedonija (grč. Μακεδονία) na sjeveru zemlje. To je površinom najveća od svih grčkih regija, a u njoj živi čak oko 2.400.000 stanovnika, što je više nego u nezavisnoj Republici Makedoniji.

Zbog grčkog prigovora, za Republiku Makedoniju u UN-u je uzet naziv Bivša jugoslavenska Republika Makedonija, na engleskom Former Yugoslav Republic of Macedonia, što se često skraćuje u FYROM.


Komentari