Na današnji dan

Nezavisnost Kenije – 1963.

Prvi premijer nezavisne Kenije bio je Jomo Kenyatta, a kad je Kenija proglašena republikom on je postao njenim prvim predsjednikom. 

Dana 12. prosinca 1963. godine nezavisnost je dobila afrička država Kenija, osamostaljujući se time od Velike Britanije. Dok je bila pod britanskom kolonijalnom vlasti Keniju su isprva zvali Britanskom Istočnom Afrikom, a tek od 1920. godine uvedeno je ime Kenija. To je ime uzeto od planine Kenija (Mount Kenya) koja se nalazi u središnjem dijelu države. Najviši vrh planine Kenija visok je 5.199 metara i drugi je po visini u Africi (nakon Kilimandžara). Napomenimo da se i najviši vrh Kilimandžara nalazi nedaleko od Kenije, u susjednoj Tanzaniji (samo oko 20 kilometara od kenijsko-tanzanijske granice).

Glavni je grad Kenije višemilijunski Nairobi, nekadašnje malo stajalište na željezničkoj pruzi između luke Mombase i područja Ugande. Zanimljivo je da je u ranije doba kolonijalne vlasti glavni grad bila Mombasa, a tek ju je 1905. godine zamijenio Nairobi.

Prvi premijer nezavisne Kenije bio je Jomo Kenyatta, a kad je Kenija proglašena republikom (točno godinu dana nakon stjecanja nezavisnosti) on je postao njenim prvim predsjednikom (položaj premijera tada je ukinut, a obnovljen je tek 2008. godine). Zanimljivo je da je danas kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta, sin spomenutog prvog predsjednika.


Komentari