Na današnji dan

Nezavisnost Jamajke, otoka 27 puta većeg od Krka – 1962.

Zanimljivo je da je britanska kraljica Elizabeta II. danas ujedno i kraljica Jamajke, a slično uređenje s tom kraljicom kao monarhom i šefom države ima ukupno čak devet država na području Kariba i u njihovoj bližoj okolici.

Dana 6. kolovoza 1962. godine nezavisnost je dobila Jamajka, otočna država u Karipskom moru. Svojom površinom od 10.991 četvornog kilometra nešto je veća od Kosova ili Libanona, a manja od Crne Gore. Doduše, za pojedinačni otok Jamajka je prilično velika, jer je veća od havajskog najvećeg otoka, kao i od europskih otoka Korzike, Krete i Cipra. Od Balija je gotovo dva puta veća površinom, a od hrvatskog otoka Krka čak oko 27 puta. Zanimljivo je da je britanska kraljica Elizabeta II. danas ujedno i kraljica Jamajke, a slično uređenje s tom kraljicom kao monarhom i šefom države ima ukupno čak devet država na području Kariba i u njihovoj bližoj okolici.

Prema rezultatima jednog istraživanja iz 2011. godine veći dio ispitanika na Jamajki izrazio žaljenje što je taj otok ostvario nezavisnost od Velike Britnije, vjerojatno zbog izazova koje je samostalnost toj državi donijela u pogledu financijskih i socijalnih prava. Glavni grad Jamajke zove se Kingston, a ima više od milijun stanovnika, što ga čini najmnogoljudnijim većinskim anglofonim gradom u Americi južno od SAD-a. Kingston je od otvorenog mora zaštićen golemim pješčanim sprudom dugim čak oko 13 kilometara. Na vrhu tog spruda nalazio se nekoć najveći grad u Karibima – Port Royal – koji je bio jedno od najvažnijih piratskih središta na svijetu. Port Royal uništen je u katastrofalnom potresu iz 1692. godine, koji je bio popraćen i tsunamijem. Kingston se kao grad počeo razvijati tek nakon tog uništenja Port Royala.

Komentari