Na današnji dan

Nezavisnost Gvajane – 1966.

Pripada skupini najrjeđe naseljenih država na svijetu.

Dana 26. svibnja 1966. godine nezavisnost je dobila Gvajana, država u Južnoj Americi koja je do tada bila britanska kolonija. Geografski i povijesno pojam Gvajane odnosio se na znatno šire područje, podijeljeno između nekoliko kolonijalnih sila, koje danas pokriva i dio Venezuele nekoć zvan Španjolskom Gvajanom, Surinam (nekoć zvan Nizozemskom Gvajanom) te Francusku Gvajanu (koja je još uvijek u sastavu Francuske).

Današnja država Gvajana nekoć je kao kolonija nosila naziv Britanske Gvajane. Površinom od 214.970 četvornih kilometara Gvajana je velika gotovo kao Rumunjska, no brojem stanovnika, koji iznosi otprilike 740.000, prilično zaostaje (ima gotovo tri puta manje stanovnika od površinom znatno manje Slovenije). Gvajana pripada skupini najrjeđe naseljenih država na svijetu, otprilike u rangu Libije i Namibije. Zanimljivo je da u Gvajani najveći dio stanovnika potječe iz Indije, po čemu je ta južnoamerička zemlja specifična. Glavni grad Gvajane zove se Georgetown, a u njemu živi otprilike trećina stanovnika cijela države.

Prvi premijer nezavisne Gvajane bio je Forbes Burnham. Osim Južnoj Americi Gvajana pripada u širem smislu i karipskom području (u njoj je i sjedište CARICOM-a tj. Karipske zajednice).


Komentari