Na današnji dan

Nezavisnost Gornje Volte (1960.)

Promjenu imena države u Burkinu Faso proveo je predsjednik Thomas Sankara, koji je na vlasti bio između 1983. i 1987. godine. 

Dana 5. kolovoza 1960. godine nezavisnost je dobila Republika Gornja Volta, nekadašnja francuska kolonija. Godina 1984. promijenila je ta država svoje ime u Burkinu Faso, pod kojim je i danas poznata. Izvorno ime Republike Gornje Volte nastalo je prema rijeci Volti, koja izvire u toj državi, a kasnije prolazi kroz Ganu i utječe u Atlantski ocean na području Gvinejskog zaljeva. Posljednji francuski kolonijalni upravitelj Gornje Volte bio je Paul Masson, s titulom visokog povjerenika.

.Prvi predsjednik Republike Gornje Volte nakon njenog stjecanja nezavisnosti bio je Maurice Yaméogo, rodom iz grada Koudougoua u središnjem dijelu te zemlje. Promjenu imena države u Burkinu Faso proveo je kasniji predsjednik Thomas Sankara, koji je na vlasti bio između 1983. i 1987. godine. Burkina Faso danas ima površinu od 274.200 četvornih kilometara, a naseljava je više od 17.000.000 ljudi. Glavni grad Burkine Faso zove se Ouagadougou, a ujedno je i daleko najveće urbano središte te države (Ouagadougou s okolicom ima više od milijun i pol stanovnika). Zanimljivo je da je danas Burkina Faso jedna od država s najvećom proizvodnjom zlata u svijetu (zlato čini otprilike polovicu vrijednosti sveukupnog izvoza Burkine Faso). Unatoč tome, to je i dalje jedna od najsiromašnijih država na svijetu, s velikim postotkom stanovništva koje pati od gladi.


Komentari