Na današnji dan

Nezavisnost Džibutija – jedine države u Africi u kojoj SAD posjeduje stalnu vojnu bazu – 1977.

Džibuti se nalazi na strateški izvanredno važnom položaju jer kontrolira ulaz u Crveno more i Indijski ocean.

Dana 27. lipnja 1977. godine postigao je nezavisnost Džibuti, nekadašnja francuska kolonija. Zanimljivo je da se prije ostvarenja nezavisnosti Džibuti zvao Francuski Teritorij Afara i Isa (franc. Territoire français des Afars et des Issas), a još ranije Francuska Somalija. Ime Džibuti za nezavisnu državu odabrano je po istoimenom gradu, koji ima ključno značenje za tu zemlju te u kojem živi više od 60% njenih stanovnika.

Površinom je Republika Džibuti nešto manja od Makedonije, no veća je od Slovenije. Džibuti ima manje od milijun stanovnika, najmanje od svih kontinentalnih afričkih država izuzevši Zapadnu Saharu. Površinom su od država na afričkom kontinentu (za razliku od otočnih država) manji od Džibutija samo Gambija i Kraljevstvo Svazi.

Džibuti se nalazi na strateški izvanredno važnom položaju jer kontrolira ulaz u Crveno more i Indijski ocean. Zanimljivo je da SAD posjeduje u Džibutiju svoju jedinu stalnu vojnu bazu u Africi (Camp Lemonnier). U prometnom je smislu Džibuti važan i za susjednu Etiopiju jer ona nema vlastiti izlaz na more otkad je Eritreja stekla nezavisnost. Zanimljivo je da postoji i ideja o povezivanju Arapskog poluotoka s Afrikom pomoću mosta koji bi vodio iz Džibutija u Jemen.


Komentari