Na današnji dan

Nezavisnost Dahomeja – današnjeg Benina – 1960.

Zbog visokog nataliteta broj stanovnika Benina vrlo se brzo povećava, a prosječna starost tamošnjeg stanovništva iznosi samo oko 17 godina (većinu stanovnika čine djeca i mladi). 

Dana 1. kolovoza 1960. godine nezavisnost je dobio Dahomej, država koja danas nosi naziv Benin. Ta promjena imena učinjena je 1975. godine, poglavito zbog toga što je ranije ime Dahomej podsjećalo na prošlost tog područja kojim je dominirala jedna etnička skupina u okvirima nekadašnjeg Kraljevstva Dahomej. Obalno područje današnjeg Benina pripadalo je nekoć tzv. Obali robova, nazvanoj po velikim odljevima robova iz tih krajeva u američke zemlje preko Atlantskog oceana. Zapadno od Obale robova bila je Zlatna obala (na području današnje Gane), a još zapadnije Obala bjelokosti (po kojoj danas naziv nosi istoimena afrička država).

Površina Benina iznosi 114.763 četvornih kilometara, što znači da je veći, primjerice, od Mađarske ili Bugarske. Beninu susjedna država Togo otprilike je dva puta manja površinom. Zanimljivo je da se zbog visokog nataliteta broj stanovnika Benina vrlo brzo povećava, za otprilike četvrt milijuna godišnje, a prosječna starost tamošnjeg stanovništva iznosi samo oko 17 godina (većinu stanovnika čine djeca i mladi). Benin graniči s Nigerijom, daleko najmnogoljudnijom afričkom državom, a od predgrađa njenog golemog velegrada Lagosa udaljen je samo četrdesetak kilometara. Pretpostavlja se da će Benin do 2050. godine imati čak oko 22 milijuna stanovnika, gotovo kao površinom golema država Kazahstan. Glavni grad Benina zove se Porto-Novo, no veći je od njega brojem stanovnika grad Cotonou, smješten na obali (za razliku od njega, Porto-Novo nalazi se u zaleđu). Grad Cotonou sadrži i urede beninske vlade. Zanimljivo je da na sjeveru Benina još uvijek živi znatan broj slonova.

Komentari