Na današnji dan

Nezavisnost Cejlona (Šri Lanke) – 1948.

Proizvodnja čaja u Šri Lanki zapošljava, izravno ili neizravno, čak oko milijun ljudi, a po njoj je ta zemlja među vodećima u svijetu.

Dana 4. veljače 1948. godine nezavisnost je ostvario Cejlon, nekadašnja britanska kolonija. Danas ta država nosi naziv Šri Lanka, koji joj je dodijeljen 1972. godine, a otprilike znači sjajan otok. Šri Lanka ima površinu od 65.610 četvornih kilometara, što znači da je tek nešto manja od otoka Irske. Zbog razmjerno guste naseljenosti, u Šri Lanki živi čak preko 21.000.000 stanovnika, oko četiri i pol puta više nego u Irskoj. Dapače, Šri Lanka ima više stanovnika i od mnogo većeg otoka Madagaskara, koji se također nalazi u Indijskom oceanu.

Proizvodnja čaja u Šri Lanki zapošljava, izravno ili neizravno, čak oko milijun ljudi, a po njoj je ta zemlja među vodećima u svijetu (svojedobno je držala čak i prvo mjesto tijekom određenog vremena). Zanimljivo je da je nekoć otok na kojem se danas nalazi Šri Lanka bio povezan s Indijom kopnenim mostom. I danas je morski prolaz između Indije i Šri Lanke vrlo plitak, a navodno ga se sve do prije 500-tinjak godina moglo pregaziti.


Komentari