Na današnji dan

Nezavisnost Čada – jedne od najnerazvijenijih država na svijetu – 1960.

Prvi predsjednik Čada nakon stjecanja nezavisnosti bio je François Tombalbaye, a od 1990. godine pa sve do danas tom državom vlada general Idriss Déby.

Dana 11. kolovoza 1960. godine nezavisnost je dobio Čad, država smještena u središnjem dijelu Afrike. Nekoć je prostor današnjeg Čada bio u sastavu francuskog kolonijalnog imperija, kao integralni dio Francuske ekvatorijalne Afrike (franc. Afrique équatoriale française), koja je obuhvaćala još i današnje države Gabon, Srednjoafričku Republiku te Republiku Kongo. Posljednji kolonijalni upravitelj Čada bio je francuski pravnik Daniel Doustin, koji je imao naslov visokog povjerenika.

Prvi predsjednik Čada nakon stjecanja nezavisnosti bio je François Tombalbaye, a od 1990. godine pa sve do danas tom državom vlada general Idriss Déby kao. General Déby pripadnik je etničke skupine Zaghawa, koja je zastupljena u Čadu s razmjerno malenim udjelom u stanovništvu, ali istovremeno posjeduje znatan politički utjecaj. Prema mnogim je pokazateljima Čad jedna od najnerazvijenijih država na svijetu, a u njemu otprilike 80 % stanovništva živi ispod granice siromaštva. Islam je najzastupljenija religija u Čadu, s nešto više od 50 % muslimana među stanovništvom te države. Velik problem za očuvanje prirode u Čadu u nedavno je vrijeme predstavljao krivolov afričkih slonova, koje protuzakonito ubijaju radi slonovače. Broj slonova u Čadu smanjen je zbog krivolova tijekom posljednjih tridesetak godina s više stotina tisuća na samo nekoliko tisuća, što predstavlja svojevrsnu prirodnu katastrofu. Nažalost, krivolovci su slonove lovili i ubijali čak i u nacionalnim parkovima u Čadu.

Komentari