Na današnji dan

Nezavisnost Bahama – otočne države blizu Floride (1973.)

Desetog srpnja 1973. dobili su Bahami nezavisnost od Ujedinjene Kraljevine. Premda su danas Bahami nezavisna država, zadržali su britansku kraljicu kao svoju vladaricu (sličan sustav imaju Australija, Kanada, Novi Zeland, Jamajka i još desetak drugih država diljem svijeta).

Bahami su mjesto gdje se prvi put iskrcao Kolumbo tijekom čuvenog putovanja 1492. godine. Tamo se susreo s domorodcima iz naroda Lucayo, podskupinom naroda Arawak. Španjolci nikad nisu kolonizirali Bahame, ali su velik dio domorodaca odveli u sužanjstvo na otok Hispaniolu (veliki otok istočno od Kube). Otoci su zatim neko vrijeme bili nenaseljeni, ali su krajem 17. stoljeća postali sjedište notornih pirata, uključujući znamenitog Blackbearda.

Službeni status britanske kolonije dobili su tek 1718. godine. Vjerojatno najpoznatiji od svih britanskih guvernera Bahama bio je vojvoda od Windsora (bivši kralj Edward VIII., koji je abdicirao da bi se mogao oženiti Amerikankom Wallis Simpson). 

Bahami se sastoje od preko 700 otoka, čija je ukupna površina 13.878 četvornih kilometara (više od Crne Gore). Naseljeno je samo 30-ak otoka, a najveći od bahamskih otoka – Andros – ima 3439 četvorna kilometara, što znači da je gotovo 9 puta veći od hrvatskog otoka Brača. 

Bahami se nalaze u blizini SAD-a i razmjerno su bogata država, uvelike bogatija od karipskog i srednjoameričkog prosjeka.Glavni izvor prihoda Bahama predstavlja turizam, u kojem je zaposleno više od polovice stanovništva. Glavni grad Bahama zove se Nassau, a ujedno je i najveći grad u državi. U njemu živi oko 70 % ukupnog stanovništva države. 


Zanimljivo je da su Britanci do danas ipak zadržali jedan dio bahamskih otoka kao svoju koloniju. Riječ je o Otocima Turks i Caicos, koji se nalaze na krajnjem istočnom rubu bahamskog arhipelaga.

Piše: Boris Blažina

Komentari