Na današnji dan

Nezavisnost Azerbajdžana – muslimanske države bogate naftom – 1991.

Oko 1901. godine na području azerbajdžanskog glavnog grada Bakua proizvodilo se više od 50 % svjetske nafte.

Dana 18. listopada 1991. godine nezavisnost je proglasio Azerbajdžan, nekadašnja republika Sovjetskog Saveza. Ta država nalazi se na dodirnom području Europe i Azije, a doživjela je nedavno velik gospodarski uspon, između ostalog zbog znatne eksploatacije nafte. Naime, u posljednjih dvadesetak godina proizvodnja nafte u toj državi višestruko se povećala, a napredovale su i druge grane gospodarstva.

Eksploatacija nafte u Azerbajdžanu ima dugu povijest. Naime, nafta je u toj zemlji crpljena u znatnim količinama još u 19. stoljeću. Jedan od glavnih igrača u azerbajdžanskoj naftnoj industriji bila je obitelj Nobel, iz koje je potjecao i izumitelj dinamita Alfred Nobel. Oko 1901. godine na području azerbajdžanskog glavnog grada Bakua proizvodilo se više od 50 posto svjetske nafte. Jedna od velikih naftnih kompanija u Azerbajdžanu bila je u vlasništvu obitelji Rothschild. Tijekom Drugoga svjetskog rata naftna polja kod Bakua želio je zauzeti Adolf Hitler, no njemačka udarna sila uvelike je slomljena kod Staljingrada.

Azerbajdžan ima površinu od 86.600 četvornih kilometara, a u njemu živi oko 9,5 milijuna stanovnika. Država se nalazi u južnom dijeli Kavkaza s izlazom na Kaspijsko jezero. Glavni grad Azerbajdžana je luka Baku. U smislu vjerske pripadnosti stanovnici Azerbajdžana većinom su muslimani, i to šijiti.


Komentari