Na današnji dan

Nezavisnost afričke države Eritreje – nekadašnje talijanske kolonije – 1993.

U kolonijalno doba Eritreja je bila u talijanskom posjedu, a i danas se u njoj mogu vidjeti ostaci talijanske arhitekture iz doba Mussolinija i fašizma. Primjerice, eritrejska predsjednička palača u Asmari potječe iz tog doba.

Dana 24. svibnja 1993. godine neovisnost je dobila afričke država Eritreja. Radi se o državi smještenoj uz obalu Crvenog mora, nasuprot Saudijskoj Arabiji i Jemenu, a u susjedstvu Sudana i Džibutija. Eritreja je prethodno desetljećima bila u sastavu Etiopije i predstavljala je njen izlaz na more. Otkad je izgubila Eritreju, Etiopija više uopće nema izlaza na more (dapače, Etiopija je najmnogoljudnija od svih država na svijetu bez izlaza na more).

Zanimljivo je da ime Eritreje potječe od grčke riječi za Crveno more (Ἐρυθρὰ Θάλασσα), pri čemu pridjev ἐρυθρός znači crven. Područje Eritreje bilo je, poput susjedne Etiopije, vjerojatno ključno za rani razvoj hominida. Danas Eritreja ima oko 6.400.000 stanovnika, po čemu je mnogo manja od susjedne Etiopije. Naime, Etiopija je već premašila brojku od 90.000.000 stanovnika.

Glavni je grad Eritreje Asmara, koja se nalazi na čak 2,300 metara nadmorske visine. Asmara ima više od 600.000 stanovnika, a ujedno je i najveći grad u državi. U kolonijalno doba Eritreja je bila u talijanskom posjedu, a i danas se u njoj mogu vidjeti ostaci talijanske arhitekture iz doba Mussolinija i fašizma. Primjerice, eritrejska predsjednička palača u Asmari potječe iz tog doba. Dapače, u Eritreji još uvijek žive potomci Talijana koji su se onamo doselili u kolonijalno doba.


Komentari