Na današnji dan

New York se prvotno zvao Nieuw Amsterdam (1653.)

Prvi nizozemski brod koji stiže na područje današnjeg New Yorka bio je Halve Maen. Bilo je to 1609. kad je kapetan Henry Hudson pokušavao vodenim putom doći do unutrašnjosti američkog kontinenta. Po njemu je nazvana rijeka Hudson. Nije uspio u svom naumu jer je rijeka bila preplitka, ali je zaključio da bi na tom području Nizozemci mogli podići koloniju te trgovati krznom. Tako je na istočnoj obali današnjeg SAD-a osnovana kolonija Nova Nizozemska.

Prve obitelji stigle su 1624.Među doseljenicima ove kolonije bili su Euroljani, afrički robovi i Indijanci. Upravitelj kolonijePeter Minuitodlučio je izgraditi glavni grad na otoku koji se danas zove Manhattan, a nalazi se na ušće rijeke Hudson. Minuit je kupio otok od lokalnog plemenaza robu u vrijednosti od24 dolara.Glavni grad Nove Nizozemske nazvao je Novim Amsterdamom (niz. Nieuw Amsterdam).Naselje je dobilo gradska prava 2. veljače1653. i timeformalnopostalo gradom.

Stanovnici Nove Nizozemske trgovali su s raznim plemenimakao što su Irokezi i Algonkini,Mahican i Mohawk.Tu živjela i plemenaLenniLenappe,Wecquaesgeek, Hackensack,Raritan i dr.Indijanci su Nizozemcima prodavali krzno koje se u Europi moglo vrlo skupopreprodati.Iznimno je bilo cijenjeno dabrovo krzno, a prodavao seiiscjedakdabrovih žlijezda koji se upotrebljavao za proizvodnju lijekova i parfema.

Kolonija je postojala do 1664. kad su ju preuzeli Britanci. Engleski kralj Karlo II. poslao je brodove s naoružanim vojnicima u Novu Nizozemsku. Uslijedilo je nekoliko nizozemsko-engleskih ratova nakon kojih je Novi Amsterdam pao u engleske ruke (1674.) i dobio novo ime – Novi York, odnosno New York. Ipak, utjecaj Nizozemaca na razvoj SAD-a bio je golem, pogotovo na razvoj ljudskih prava, vjerske tolerancije, sekularizma i multikulturalizma. Jedna od najutjecajnijih obitelji – Roosevelt – nizozemskog je podrijetla. Legendarni košarkaški klub New York Knicks nosi boje stare nizozemske zastave. Čak su riječi poput boss i cookie došle iz nizozemskog jezika.


Piše: Marsela Alić

Komentari