Na današnji dan

Nevjerojatne činjenice o pobuni na brodu Bounty – 1789.

Bounty entering the harbour of Ostend, Belgium oil painting on canvass

Bligh i njegova posada u čamcu dužine samo 7 metara prevalili su nevjerojatnih 6.710 kilometara u 47 dana, sve dok nisu došli do civilizacije na otoku Timor. 

Dana 28. travnja 1789. godine dogodila se na Tihom oceanu slavna pobuna na brodu Bounty. Brod se nalazio blizu otočja Tonga, kad je pobunjena posada broda na čelu s zamjenikom zapovjednika Fletcherom Christianom (glumili su ga Clark Gable, Marlon Brando i Mel Gibson) ušla u kabinu zapovjednika Williama Bligha (glumio ga je npr. Anthony Hopkins) i pod oružjem ga izvela na palubu u noćnoj košulji. Od ukupno 44 čovjeka na brodu, 19 ih je pristalo uz pobunjenike, 22 su ostala vjerna Blighu, a dvojica su bila neutralna.

Pobunjenici su prisilili Bligha i 18 njegovih ljudi da se ukrcaju u čamac i ostavili su ih usred oceana. Bligh i njegova posada u čamcu dužine samo 7 metara prevalili su nevjerojatnih 6.710 kilometara u 47 dana, sve dok nisu došli do civilizacije na otoku Timor. Putem su ih progonili kanibali, a Bligh je za navigaciju u čamcu imao samo džepni sat i kvadrant, bez ikakvih pomorskih karata i kompasa! Uspio je doći u Englesku i prijaviti pobunu Admiralitetu.

U međuvremenu su pobunjenici otplovili s Bountyjem na Tahiti po žene i stoku. Uzeli su 11 žena, uključujući jednu s dojenčetom. Na kraju su završili na otoku Pitcairn gdje su osnovali naseobinu čiji je poglavar bio Fletcher Christian. Međutim, izbila je pobuna u kojoj je on ubijen. Nadživjela ga je njegova tahićanska supruga Maimiti koja mu je rodila sina po imenu Thursday October Christian.

Posljednji pobunjenik koji je preživio bio je John Adams, koji je dobio britansko pomilovanje. Potomci pobunjenika i njihovih tahićanskih supruga i danas žive na otoku Pitcairn. Neki od stanovnika otoka čak nose prezime Christian, dakle potomci su vođe pobunjenika.


Komentari