Na današnji dan

Nestao američki glazbenik Glenn Miller (1944.)

Slavni američki jazz glazbenik Glenn Miller, u to vrijeme bojnik Američke vojske u Drugom svjetskom ratu, nestao je 15. prosinca 1944. godine. Miller je bio pripadnik Vojnog orkestra Zrakoplovnih snaga Američke vojske (engl. Army Air Forces Band), u koji se bio uključio još 1942. godine, na vrhu svoje civilne karijere, kako bi pomogao američkom ratnom naporu. Poznat je kao voditelj big bandova u doba swinga. Među njegove najpopularnije skladbe spadaju Moonlight Serenade, Tuxedo Junction, In the Mood, Chattanooga Choo Choo.

Kobnog dana Miller je letio iz Engleske prema Parizu, a zrakoplov u kojem se nalazio nestao je nad La Mancheom, između obala Engleske i Francuske. Radilo se o jednomotornom zrakoplovu tipa UC-64 Norseman, kojim je pilotirao John R. S. Morgan, a koji je poletio iz zrakoplovne baze RAF-a zvane Twinwood Farm, smještene u Claphamu kraj Bedforda. Uz pilota i Glenna Millera, u zrakoplovu se nalazila još jedna osoba, potpukovnik Norman Baessell.

Do danas nije ustanovljen uzrok nestanka zrakoplova, koji se vjerojatno srušio u La Manche i završio na dnu mora. Prednost se daje teoriji po kojoj se u uvjetima hladnog vremena sredine prosinca rasplinjač na zrakoplovnom motoru zamrznuo, zbog čega je došlo do rušenja zrakoplova. U svakom slučaju, tijelo Glenna Millera nikada nije pronađeno, kao ni tijela ostale dvojice članova posade zrakoplova.


Komentari