Na današnji dan

Nestala najslavnija pilotkinja Amelia Earhart (1937.)

Drugoga srpnja 1937. godine nad Tihim oceanom netragom je nestala najslavnija pilotkinja u povijesti – Amelia Earhart. Ta rođena Amerikanka počela je letjeti s 22 godine i ubrzo je počela rušiti rekorde najboljih ženskih pilota. Tako je sa svojim avionom postigla rekordnu visinu od 4.267 metara i postala je prva žena koja je preletjela Atlantski ocean. Još veći uspjeh bilo je njeno solo prelijetanje Atlantika, čime je oponašala pothvat prvog muškarca koji je to učinio, slavnog Charlesa Lindbergha, samo 5 godina nakon njega. Obavivši taj pothvat postala je slavna u Americi i svijetu.

Dobila je visoko odlikovanje od američkog Kongresa i francusku Legiju časti, a postala je i prijateljica američke prve dame Eleanor Roosevelt. Amelia je kasnije postala i prva žena koja je preletjela čitav SAD, od jedne do druge obale. Najveći pothvat u životu namjeravala je napraviti oblijetanjem čitavog svijeta. Godine 1937. poletjela je iz Miamija, preletjela Atlantski ocean, Afriku, Indiju, Jugoistočnu Aziju i došla do Tihog oceana. Preostalo joj je još preletjeti samo 11.000 kilometara do cilja (35.000 je već obavila). Međutim, njen je zrakoplov nestao nad Tihim oceanom. Letjela je u dvomotornom Lockheedu Electra 10E, koji je zadnji put viđen pri polijetanju s Papue Nove Gvineje. Amelia je komunicirala pomoću radija s kontrolama leta. Posljednje javljanje bilo joj je u blizini atola Howland, u 8 sati i 43 minute ujutro.

Nije prijavila nikakve probleme, nego je najavila skori dolazak do mjesta slijetanja. Nakon toga više se od nje nije čulo nikakvo razgovijetno javljanje. Neki radio operateri izvijestili su o nerazumljivim i slabim signalima za koje se ne zna jesu li potjecali od Amelije. Njen nestanak izazvao je veliku senzaciju u javnosti. Potrage za avionom nisu dale uspjeha. Razvile su se razne teorije, od toga da se jednostavno srušila u ocean i potonula, do toga da su je oteli vanzemaljci. Teorija o vanzemaljcima čak je iskorištena u filmu Bliski susreti treće vrste, gdje je Amelia prikazana na vanzemaljskom brodu, kao i u jednoj epizodi Zvjezdanih staza: Voyager.

Komentari