Na današnji dan

Nesreća zračnog broda u kojoj je poginulo još više osoba nego pri eksploziji Hindenburga – 1921.

Pri rušenju zračnog broda R-38 preživjelo je samo 5 osoba. Zanimljivo je da su sva ta petorica u vrijeme nesreće bila u repnom dijelu zračnog broda.

Dana 23. kolovoza 1921. godine dogodila se nesreća britanskog zračnog broda R-38 nad Engleskom, u kojoj je poginulo više ljudi nego u nesreći mnogo poznatijeg zračnog broda Hindenburg otprilike 16 godina kasnije. Zračni brod (cepelin) R-38 bio je u svoje vrijeme najveći zračni brod na svijetu. Bio je dug preko 211 metara, a imao je obujam od čak 77,135 prostornih metara. Pokretalo ga je šest V12 motora od po 350 konjskih snaga, što mu je omogućavalo brzinu do čak 114 kilometara na sat.

Zračni brod R-38 srušio se na današnji dan kod grada Kingstona upon Hulla u istočnom Yorkshireu. Poginule su čak 44 osobe koje su bile na tom zračnom brodu. Takva smrtnost nadmašuje čak i katastrofu Hindenburga, prilikom čijeg je zapaljenja i eksplozije tragično poginulo 36 ljudi. Pri rušenju zračnog broda R-38 preživjelo je samo 5 osoba. Zanimljivo je da su sva ta petorica u vrijeme nesreće bila u repnom dijelu zračnog broda. Pretpostavlja se da je do nesreće R-38 došlo zbog pogreški u dizajnu (konstrukciji).

Komentari