Na današnji dan

Neovisnost Bolivije od Španjolske – 1825.

Nova je država dobila isprva ime Republika Bolívar (španj. República de Bolívar) po Simónu Bolívaru, a nakon manje od dva mjeseca to je ime modificirano u Bolivija.

Dana 6. kolovoza 1825. godine proglasila je Bolivija neovisnost od Španjolske. Ta je država ime dobila po Simónu Bolívaru, južnoameričkom borcu za nezavisnost. Bolívar je osobno rodom bio s područja današnje Venezuele, a zaslužan je za nezavisnost cijelog niza država u Južnoj Americi (osim Bolivije, još i Ekvadora, Perua, Venezuele i Kolumbije). Zanimljivo je da je Bolívar uoči bolivijskog proglašenje nezavisnosti bio zastupnik opcije da se ona pridruži susjednom Peruu (nekoć je bolivijsko područje i nazivano Gornjim Peruom). Međutim, većina Bolívarovih kolega ipak se odlučila na stvaranje nezavisne države.

Navodno su odabrali novoj državi ime Republika Bolívar (španj. República de Bolívar) upravo zato da bi udobrovoljili Bolívara i privoljeli ga na njenu samostalnost. I doista, Bolivija se osamostalila, a Bolívar je postao njenim prvim predsjednikom. Ime Republika Bolívar nakon manje od dva mjeseca modificirano je u Bolivija.

Komentari