Na današnji dan

Neočekivana ostavka britanskog premijera Wilsona (1976.)

Dana 16. ožujka 1976. britanski premijer Harold Wilson neočekivano je objavio da daje ostavku na svoju dužnost. Ostavku je opravdao time što je upravo bio navršio 60 godina (4. ožujka te godine), a navodno je oduvijek namjeravao dati ostavku u toj dobi. Ipak, javnost je bila začuđena. Wilson je na premijerskoj poziciji proveo ukupno oko osam godina, a po stranačkoj pripadnosti bio laburist.

Povodom Wilsonove ostavke u njegove prostorije u Downing Streetu 10 došla je na večeru kraljica Elizabeta II., koja je takvu čast priredila samo još jednom premijeru – Winstonu Churchillu. Nakon odlaska s premijerske pozicije Harold Wilson proglašen je vitezom Reda podvezice (eng. Order of the Garter), što je najviše britansko odlikovanje uopće.

Kasnije u mirovini Wilson je postao čak i lord. Naime, dobio je titulu baruna Wilsona od Rievaulxa. Dakako, svi baruni u Engleskoj automatski su i lordovi, pa se Wilsona oslovljavalo s The Lord Wilson of Rievaulx.

Za premijera Harolda Wilsona zanimljivo je da je u mladosti bio vrlo uspješan student na Oxfordu. Naime, ondje je studirao na interdisciplinarnom studiju filozofije, politike i ekonomije, što je završio s izrazito visokim ocjenama. Inače, takvi interdisciplinarni studiji filozofije, politike i ekonomije popularni su diljem svijeta, a završili su ih mnogi poznati političari (bivši britanski premijer David Cameron, obojica braće Miliband i mnogi drugi).


Komentari