Na današnji dan

Neobično stvaranje Zimbabvea – 1980.

Posljednji britanski guverner tog područja bio je Christopher Soames, poznat i kao lord Soames, zet premijera Winstona Churchilla.

Dana 18. travnja 1980. godine nastala je država Zimbabve, jedna od nekadašnjih britanskih kolonija s najneobičnijom sudbinom. Naime, područje Zimbabvea prethodno se od britanske kolonijalne vlasti jednostranom odlukom bilo odcijepilo još 1965. godine, pod imenom Rodezije. U toj je državi vladala bjelačka manjina, zbog čega Rodezija nije stekla opće međunarodno priznanje. Došlo je i do građanskog rata, a naposljetku je Rodezija vraćena pod vrhovnu britansku vlast, što je bio neobičan slučaj u povijesti (svojevrsna ponovna kolonizacija).

Britanci su naposljetku odobrili Zimbabveu nezavisnost spomenute 1980. godine, a kao takav stekao je Zimbabve i međunarodno priznanje. Posljednji britanski guverner tog područja bio je Christopher Soames, poznat i kao lord Soames, zet premijera Winstona Churchilla (Soames je bio oženjen Churchillovom najmlađom kćeri Mary). Nakon ostvarenja nezavisnosti Zimbabvea šefom države postao je Canaan Banana, kao prvi predsjednik u povijesti Zimbabvea. Prvi premijer Zimbabvea bio je Robert Mugabe, koji je sedam godina kasnije postao i predsjednikom, a njegov je režim u toj državi zatim postigao neobičnu dugovječnost (trajanjem duboko u 21. stoljeće).

Komentari