Na današnji dan

Neobično mjesto smrti posljednjeg turskog sultana – 1926.

Nakon što su ga svrgnuli, posljednji sultan Mehmed VI. napustio je Istanbul pomoću britanskog ratnog broda. Prvo je otišao na Maltu, koja je u to doba još bila u britanskom vlasništvu, a zatim na Talijansku rivijeru. 

Dana 16. svibnja 1926. godine umro je posljednji sultan Osmanskog Carstva. Ime mu je bilo Mehmed VI. i bio je 36. po redu vladar iz osmanske dinastije. Sultanom je postao potkraj Prvog svjetskog rata, u dobi od 57 godina. Na vlasti je proveo samo 4 godine, jer je već 1922. svrgnut i protjeran iz Turske (carstvo je tada ukinuto).

Svrgnuti Mehmed VI. napustio je Istanbul pomoću britanskog ratnog broda HMS Malaya. Radilo se o teškom bojnom brodu istisnine čak 33.020 tona i s velikim 340 milimetarskim topovima. Svrgnuti sultan prvo je otišao na Maltu, koja je u to doba još bila u britanskom vlasništvu, a zatim na Talijansku rivijeru.

Sultan je na Talijanskoj rivijeri živio sve do smrti. Ukupno se tijekom života ženio pet puta. Na današnji dan 1926. godine, u dobi od 65 godina, umro je u San Remu. Posljednje sjedište njegovog dvora bilo je u jednoj vili u San Remu, zvanoj Villa delle Magnolie.


Komentari