Na današnji dan

Neobično mjesto rođenja J. R. R. Tolkiena – 1892.

Južnoafrička pokrajina Oranje, gdje je rođen Tolkien, u to doba bila autonomna burska država (Buri su potomci nizozemskih useljenika u južni dio Afrike).

Rođen je u gradu Bloemfonteinu u Južnoj Africi pod punim imenom John Ronald Reuel Tolkien, gdje je njegov otac bio direktor tamošnje engleske banke, koji se doselio onamo sa svojom suprugom iz Velike Britanije prije Tolkienovog rođenja.Tolkien je proveo rano djetinjstvo u Južnoj Africi, a preselio se s majkom u Englesku u doba kad mu je umro otac. U Engleskoj mu se majka preobratila na katolicizam, unatoč jakim prosvjedima svoje baptističke obitelji. Umrla je od dijabetesa kad je Tolkienu bilo samo 12 godina (u to doba još nije bilo inzulina). Pred smrt povjerila je skrb i odgoj svoje djece svećeniku Francisu Xavieru Morganu, jer joj je bilo stalo da djeca budu odgojena kao katolici. I doista, Tolkien je do kraja života ostao pobožan katolik.

Studirao je na Oxfordu. Jednom prilikom u mladosti bio je na planinarenju u Švicarskoj, u grupi od 12 ljudi, prelazeći alpske vrhove. Kasnije je priznao da su ga te uspomene inspirirale da napiše scene gdje prstenova družina prelazi Magleno gorje u Gospodaru prstenova. Tolkien je postao profesor na Oxfordu. Isprva je predavao anglosaksonski jezik, a zatim engleski. Proučavanje anglosaksonskog epa Beowulf inspiriralo ga u mnogočemu pri pisanju Gospodara prstenova, kao i njegova čvrsta katolička vjera. Umro je u dobi od 81 godine.

 


 

Komentari