Na današnji dan

Neobično državno ustrojstvo SAD-a tijekom prvih desetak godina njegove povijesti – 1777.

Postojala je funkcija glavnog nadzornika financija, koji je funkcionirao kao svojevrsni ministar financija.

Dana 15. studenog 1777. godine odobreni su u od strane američkog Kontinentalnog kongresa Konfederacijski članci. Premda je taj dokument danas razmjerno slabo poznat u svijetu, radilo se o važnoj stvari jer su Konfederacijski članci funkcionirali kao prvi ustav SAD-a. Naime, mlade Sjedinjene Američke Države prije donošenja svog službenog Ustava iz 1787. godine (koji još uvijek vrijedi uz brojne amandmane) funkcionirale su kao labava konfederacija tijekom čak desetak godina. Kao ustav su u tom ranom razdoblju služili upravo Konfederacijski članci.

Pogledajmo kako je izgledala američka vlada u tom ranom razdoblju, prije uvođenja institucija koje su i danas široko poznate (predsjednik, Kongres itd). Postojala je funkcija predsjednika kongresa (službeni naziv titule: President of the United States in Congress Assembled), koji je nominalno bio najviši službenik u državi. Premda tu funkciju neki uspoređuju s kasnijom funkcijom predsjednika SAD-a, predsjednik kongresa imao je malu stvarnu moć. Nadalje, postojala je funkcija glavnog nadzornika financija (engl. Superintendent of Finance), koji je funkcionirao kao svojevrsni ministar financija. Tu je funkciju tijekom cijelog razdoblja važenja Konfederacijskih članaka držao Robert Morris, koji je zbog toga bio, uz Georgea Washingtona (vrhovnog zapovjednika vojske), možda najmoćnija osoba u državi. Morris je navodno dobio čak i nadimak Financijer revolucije.

Postojala je i funkcija svojevrsnog ministra obrane, koji je nosio naslov tajnika pri ratu (engl. Secretary at War). Tu je dužnost prvo obnašao Benjamin Lincoln, a zatim Henry Knox. Konačno, postojao je i tajnik za vanjske poslove (engl. Secretary for Foreign Affairs), čiju je dužnost prvo obnašao Robert R. Livingston, a zatim John Jay.

 


Komentari