Na današnji dan

Neobični istraživač koji je otkrio Pluton – 1997.

Tombaugh je u orbitama blizu Zemlje tražio prirodne satelite na kojima bi mogle biti smještene svemirske postaje.

Na današnji dan umro je američki astronom Clyde Tombaugh, slavan po tome što je otkrio Pluton, koji je tada uzet za 9. po redu planet Sunčevog sustava. Tombaugh je Pluton otkrio 18. veljače 1930. godine, kad je radio kao mladi istraživač na opservatoriju Lowell u Arizoni. Bile su mu samo 24 godine u trenutku tog otkrića koje ga je proslavilo za cijeli život. Pluton je smatran posljednjim planetom Sunčevog sustava tijekom većeg dijela 20. stoljeća. Tek 2006. godine Pluton je brisan s liste planeta i stavljen je u kategoriju patuljastih planeta.

Zanimljiva je priča kako je Pluton dobio ime. Naime, nakon Tombaughovog otkrića javio se problem kako nazvati novi planet. Bilo je mnogo prijedloga, a 11-godišnja engleska djevojčica iz Oxforda, imenom Venetia Burney predložila je ime Pluton. To je ime prihvaćeno zbog više razloga. Naime, Pluton je bilo ime rimskog boga podzemlja, pa je bilo prikladno za planet koji je dugo vremena bio skriven od istraživača. Nadalje, početna slova  bila su jednaka inicijalima poznatog astronoma Percivala Lowella, koji je već mnogo godina ranije predvidio postojanje tog planeta. Osim svega toga, u opservatoriju nazvanom po Lowellu Pluton je i otkriven.

Otkrivač Clyde Tombaugh bio je neobičan po tome što se navodno zanimao za NLO fenomene. Provodio je istraživanja nebeskih tijela u bliskim orbitama oko zemlje, tražeći navodno Zemljine prirodne satelite koji bi bili pogodni za smještaj svemirskih postaja. Tombaugh je umro na današnji dan u visokoj dobi od 90 godina u mjestu Las Cruces u Novom Meksiku. Vrlo je zanimljivo da je određena količina njegovog pepela, oko 30 grama, lansirana na NASA-inoj sondi New Horizons na prvu misiju istraživanja Plutona 2006. godina.


Komentari