Na današnji dan

Neobična Napoleonova pobjeda u Bitci kod Ulma – 1805.

Poraženi general Napoleonu je predao svoj mač predstvaviši se kao nesretni general Mack

Dana 19. listopada 1805. godine car Napoleon Bonaparte ostavario je veliku pobjeda u Bitci kod Ulma, u kojoj je na jednostavan i elegantan način zarobio golemu habsburšku vojsku. U pohodu koji je trajao samo oko dva tjedna Napoleon je uspio neutralizirati protivničku silu od oko 60.000 vojnika i tridesetak generala, i to gotovo bez ulaska u veći oružani okršaj. Napoleonovo se strateško umijeće ogledalo u obilaženju protivničke vojske, čime ju je doveo u neodrživ položaj.

Na bojnom polju kod Ulma predao mu se osobno habsburški vrhovni zapovjednik, general barun Karl Mack von Leiberich. Samo je manji dio habsburške vojske uspio pobjeći prema Češkoj i izbjeći zarobljavanje (među spašenim bio je nadvojvoda Ferdinand, unuk carice Marije Terezije, te još nekoliko generala). Poraženi general Mack Napoleonu je predao svoj mač predstvaviši se kao nesretni general Mack. Napoleon mu je velikodušno vratio mač i dao slobodu.

Ipak, kad se general Mack vratio u Austriju tamošnji car Franjo nije bio velikodušan kao Napoleon, nego je generala predao vojnom sudu, tako da je ovaj završio u zatvoru. Prizor predaje generala Macka caru Napoleonu Bonaparteu na slikarsko je platno prenio cijeli niz umjetnika, jer se radilo o jednom od emocionalno najnabijenijih događaja iz razdoblja Napoleonskih ratova.


Komentari