Na današnji dan

Neobičan pokušaj atentata na predsjednika Kennedyja – 1960.

Jedan neuspjeli pokušaj atentata na Kennedyja dogodio se već 1960. godine, upravo nakon što je Kennedy izabran za predsjednika SAD-a.

Dana 15. prosinca 1960. godine uhićen je američki državljanin Richard Paul Pavlick, zbog pokušaja atentata na nedavno izabranog predsjednika Johna F. Kennedyja. Zanimljivo je da su u doba atentata Pavlicku bile već 73 godine života. Bio je umirovljeni poštanski radnik iz američke savezne države New Hampshire.

Pavlick je Kennedyja namjeravao ubiti tako da je napunio svoj auto dinamitom, a zatim se namjeravao njime zaletjeti u Kennedyjevo vozilo. To je pokušao upravo kad je John F. Kennedy išao sa svojom suprugom na nedjeljnu misu. Ipak, Pavlick je odustao od svog krvavog nauma kad je vidio da je s Kennedyjem njegova supruga Jackie i njihovo dvoje malene djece. Kasnije je pokušavao pronaći bolju priliku, ali je uhićen prije nego je uspio.

U Pavlickovom je automobilu u trenutku uhićenja pronađeno 10 štapova dinamita. Razlog zbog kojeg je Pavlick uopće želio ubiti Kennedyja nije potpuno jasan. Pretpostavlja se da je bio netolerantan prema katolicima, a izgleda da bio ljut na američku vladu i na bogatstvo obitelji Kennedy.


Komentari