Na današnji dan

Nelson Rockefeller postao potpredsjednikom SAD-a (1974.)

Dana 19. prosinca 1974. američki političar i multimilijunaš Nelson Rockefeller postao je potpredsjednikom SAD-a. Među ostalim je američkim potpredsjednicima Rockefeller bio specifičan po tome što na tu funkciju nije bio izabran, nego je imenovan. Naime, Rockefelera je potpredsjednikom imenovao američki predsjednik Gerald Ford, koji je na vodeću funkciju u SAD-u došao nakon ostavke Richarda Nixona. Neki od ostalih predloženih kandidata za potpredsjedničku funkciju bili su Donald Rumsfeld i George Bush Stariji, no na kraju je predsjednik Ford na to mjesto postavio Rockefellera.

Prethodno je Rockefeller bio tijekom četrnaest godina guverner američke savezne države New York (od 1959. do 1973. godine). Nelson Rockefeller bio je unuk izvanredno bogatog američkog poduzetnika Johna Davisona Rockefellera, prvog milijardera u američkoj povijesti. Obitelj Rockefeller bila je svojedobno najbogatija obitelj u SAD-u, a Nelsonova braća također su bila politički utjecajna (brat Laurance Rockefeller bio je, primjerice, guverner američke savezne države Arkansas).

Nelson Rockefeller ostao je na položaju američkog potpredsjednika do kraja Fordovog mandata, tj. do siječnja 1977. godine, a preminuo je samo dvije godine kasnije, u 71. godini.


Komentari