Na današnji dan

Nelson Rockefeller – najbogatiji potpredsjednik u povijesti SAD-a – 1908.

Nelson Rockefeller, unuk poznatog Johna D. Rockefellera, dospio je na najviši politički položaj od svih članova obitelji Rockefeller.

Dana 8. srpnja 1908. godine rođen je Nelson A. Rockefeller, zacijelo najbogatiji potpredsjednik u povijesti SAD-a. Naime, on je bio pripadnik milijarderske obitelji Rockefeller, jedne od najbogatijih u američkoj povijesti uopće. Nelson je bio unuk poznatog Johna D. Rockefellera, za kojeg neki smatraju da je bio najbogatiji čovjek u povijesti (s gledišta udjela koji je imao u ukupnom bogatstvu tadašnjeg SAD-a).

Nelson A. Rockefeller rodio se u Bar Harboru, elitnom prebivalištu u američkoj saveznoj državi Maine. Bio je jedan od petero braće Rockefeller koji su naslijedili golemo obiteljsko bogatstvo. Naime, glavni stvaratelj tog bogatstva, spomenuti Nelsonov djed John D. Rockefeller imao je samo jednog sina (Johna Mlađeg), a taj je sin imao čak pet vlastitih sinova. To su bila moćna braća Rockefeller, od kojih je Nelson dospio na najviši politički položaj (mlađi brat Winthrop, primjerice, bio je guverner Arkansasa).

U doba predsjednika Franklina D. Roosevelta imenovan je Nelson Rockefeller pomoćnikom američkog državnog tajnika (engl. Assistant Secretary of State). Njegov djed, silno bogati John D. Rockefeller toliko je bio dugovječan (doživio je 98. godinu života) da je umro kad je Nelsonu bilo već 28 godina. Nelson se u političkom smislu osobito sprijateljio s Henryjem Kissingerom.

Godine 1958. izabran je Nelson Rockefeller za guvernera američke savezne države New York. Kasnije je još čak tri puta biran na tu poziciju, tako da je ostao guvernerom gotovo 15 godina. Rockefeller se čak tri puta pokušao kandidirati za predsjednika SAD-a, i to na strani Republikanske stranke. Postao je na kraju potpredsjednikom SAD-a, ali ne izborom građana. Naime, nakon Nixonove ostavke, predsjednikom je postao Gerald Ford, a potpredsjedničko je mjesto ostalo upražnjeno. Na to je mjesto Ford postavio upravo Nelsona Rockefellera, koji je zaprisegnuo 1974. godine, otprilike godinu dana nakon napuštanja funkcije guvernera države New York. Potpredsjednikom je Rockefeller ostao do kraja tog mandata tj. do siječnja 1977. godine. Umro je samo dvije godine kasnije, u dobi od 70 godina.


Komentari