Na današnji dan

Nekadašnji najviši član Crkvene hijerarhije u Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu – 1520.

Njegov otac Ercole d’Este bio je renesansni vladar i pokrovitelj mnogih umjetnika, uključujući Ludovica Ariosta, koji je bio pripadnik dvora obitelj Este.

Dana 3. rujna 1520. godine umro je nadbiskup kardinal Ippolito I. d’Este, svojedobno najviši pripadnik Crkvene hijerarhije u Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu. Od 1487. do 1497. godine bio je na čelu Ostrogonske nadbiskupije, s kojom je bio povezan naslov primasa Ugarske (položaj nadbiskupa Ostrogona bio je najviši Crkveni položaj u cijelom Ugarskom Kraljevstvu i automatski je sa sobom nosio naslov primasa Ugarske). Ippolito I. d’Este rođen je u talijanskom gradu Ferrari 1479. godine, kao sin Ercolea I d’Estea, vojvode od Ferrare, Modene i Reggia. Ercole je bio renesansni vladar i pokrovitelj mnogih umjetnika, uključujući Ludovica Ariosta, koji je bio pripadnik njegovog dvora. Ercoleova polusestra Isotta d’Este udala se u obitelj Frankopan.

Majka Ippolita I. d’Este bila je Eleonora Aragonska, čija je sestra Beatrica postala suprugom moćnog hrvatsko-ugarskog kralja Marije Korvina. Upravo je zahvaljujući toj tetki postao Ippolito I. d’Este prvim čovjekom Crkvene hijerarhije u Ugarskoj, i to u ranoj mladosti (isprva je bio samo upravitelj tj. administrator nadbiskupije, dok nije navršio dovoljnu dob). Kardinalom je Ippolito I. d’Este postao u dobi od 14 godina. Zanimljivo je da se Ippolitov brat Alfonso I d’Este oženio Lucreziom Borgiom 1501. godine, a Ippolito je prisustvovao toj svadbenoj svečanosti u Rimu. Općenito je nakon 1497. godine boravio Ippolito većinom u Italiji, gdje je postao čak i nadbiskupom (upraviteljem) Milana, Ferrare i Modene. Na položaju nadbiskupa Ostrogona naslijedio ga je poznati Toma Bakač, kasniji kardinal i utemeljitelj moći grofovske obitelj Erdödy. Ippolito I. d’Este preminuo je 1520. godine u rodnoj Ferrari, u dobi od 41 godine.

Komentari