Na današnji dan

Nedovoljno poznati dobročinitelj čovječanstva i Otac gluhih – 1712.

Charles-Michel de l’Épée – kojeg nazivaju i Ocem gluhih – odlučio je osnovati vlastitim novcem školu za osobe oštećena sluha. 

Dana 25. studenog 1712. godine rođen je Charles-Michel de l’Épée, kojeg nazivaju i Ocem gluhih – zbog napora koje je učinio na području razvoja komunikacije s osobama oštećenog sluha. Rođen je u bogatoj obitelji, u francuskom gradu Versaillesu pokraj Pariza. Te godine kad je rođen (1712.) Versailles je bio vjerojatno najveće središte moći na svijetu, jer se u njemu nalazio znameniti dvor Luja XIV. Taj moćni francuski kralj upravo je nedavno bio uspio svog unuka Filipa postaviti na španjolsko kraljevsko prijestolje, tako da je dinastija Bourbon od tada vladala i Francuskom i Španjolskom (čak i danas Bourboni vladaju u Španjolskoj jer je kralj Felipe izravni muški potomak Luja XIV.)

Charles-Michel de l’Épée postao je svećenikom, a usmjerio se na pomaganje siromašnima. Upoznao je dvije gluhonijeme sestre u Parizu, koje su komunicirale pomoću svojevrsnog znakovnog jezika. Posvetio se obrazovanju tih sestara i razvoju znakovnog alfabeta za osobe oštećena sluha. Kad mu je to uspjelo, odlučio je osnovati vlastitim novcem školu za osobe oštećena sluha. Ta njegova škola u Parizu postala je prva europska škola za takve osobe.

Po svojim naporima i uspjesima postao je l’Épée poznat po cijeloj Europi. Njegovu školu posjetio je čak i austrijski car Josip II. prilikom posjeta Parizu. Jezik znakova pomogao je gluhim i nijemim osobama da se brane na sudu i da sudjeluju u vjerskim sakramentima. Nakon smrti Charles-Michel de l’Épée proglašen je dobročiniteljem čovječanstva.


Komentari