Na današnji dan

Nebraska – jedina američka savezna država s jednodomnim parlamentom – 1867.

Glavnim je gradom postao Lancaster, dotadašnje selo Divljeg zapada, kojem je ime promijenjeno u Lincoln.

Dana 1. ožujka 1867. godine Nebraska je postala američkom saveznom državom, 37. primljenom u SAD. Zanimljivo je da je to danas jedina američka država s jednodomnim parlamentom i službeno bez političkih stranka u državnom zakonodavstvu. Državni parlament Nebraske sastoji se od samo 49 članova, što je najmanji broj za bilo koju američku saveznu državu, a oni nose naslov senatora.

Prethodno je Nebraska bila savezni teritorij SAD-a, kojem je glavni grad bila Omaha. Novostvorenoj državi Nebraski glavnim je gradom postao Lancaster, dotadašnje selo Divljeg zapada, kojem je ime promijenjeno u Lincoln (u čast nekoliko godina ranije ubijenom američkom predsjedniku Abrahamu Lincolnu). Danas u Lincolnu stoji zgrada Državnog capitola Nebraske (engl. Nebraska State Capitol), druga najviša zgrada državnog capitola u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, ta zgrada posjeduje toranj visine čak 120 metara, po čemu je nadmašuje samo zgrada Capitola države Louisiane u Baton Rougeu (visine 137 metara).

Nebraska je i rodna država američkog milijardera Warrena Buffetta, koji i danas živi u gradu Omahi, kao predsjednik uprave poduzeća Berkshire Hathaway. Dakako, Buffett je danas daleko najbogatiji stanovnik Nebraske.


Komentari