Na današnji dan

Nauru – najmanja republika na svijetu – 1968.

Zbog svog prirodnog bogatstva Nauru je jedno vrijeme bio među najbogatijim državama na svijetu.

Dana 31. siječnja 1968. godine nezavisnost je dobila danas najmanja republika na svijetu – Nauru. Ta se državica nalazi u Tihom oceanu, u blizini ekvatora. Riječ je o jugoistočnom graničnom području Mikronezije, blizu točke gdje se dotiču Polinezija, Melanezija i Mikronezija.

Republika Nauru sastoji se od jednog jedinog otoka, koji ima površinu od samo 21,3 četvorna kilometra (otprilike kao naš Mali Lošinj). Od svih nezavisnih država na svijetu, samo su dvije manje od Naurua. To su Vatikan i Monako. No, budući da te dvije države nisu republike, Nauru može s pravom nositi titulu najmanje svjetske nezavisne republike.

Nauru je ujedno i najmanja otočna nacija na svijetu. Isto tako, Nauru ima manje od 10.000 stanovnika, pa je po broju stanovnika druga najmanja država na svijetu (manji je samo Vatikan s otprilike 800 stanovnika, dok Monako ima čak 35.000 državljana).


Zanimljivo je da je zbog prirodnog bogatstva Nauru jedno vrijeme bila među najbogatijim državama na svijetu, računajući prosječni dohodak po stanovniku. Naime, otok Nauru posjedovao je velike fosfatne nakupine, podrijetlom od ptičjeg izmeta. Iskorištavanje fosfata davalo je velike prihode, jer je Nauru bio jedan od najvećih svjetskih izvoznika te sirovine.

Međutim, do prvih desetljeća 21. stoljeća rezerve su iskorištene i državni prihodi silno su se smanjili, čak 10-tak puta, unatoč pokušajima da se ekonomija preusmjeri na zaradu od neke vrste poreznog raja. Neobična je činjenica da parlament Naurua ima samo 18 do 19 zastupnika.

Komentari