Na današnji dan

Nathan Mayer Rothschild – osnivač banke koja se razgranala cijelom Europom – 1836.

Nathan Mayer Rothschild došao je iz rodnog Frankfurta u London i tamo osnovao banku u londonskom Cityju. Ta je banka prerasla u financijskog diva nazvanog N M Rothschild & Sons Limited, jednu od najvećih investicijskih institucija u Europi sve do današnjeg dana.

Dana 28. srpnja 1836. godine umro je jedan od povijesno najvažnijih članova obitelji Rothschild – Nathan Mayer. Njegov otac Mayer Amschel Rothschild bio je začetnik poslovnog carstva Rothschilda, koji su s vremenom postali najutjecajnija poslovna obitelj u svjetskoj povijesti. Ishodište obitelji bio je njemački grad Frankfurt na Majni, koji je i danas financijsko središte Europe. Naime, u Frankfurtu je danas sjedište Europske središnje banke koja upravlja politikom eura, te njemačke Bundesbanke koja je upravljala njemačkom markom. Frankfurt je i sjedište značajne Njemačke burze.

Spomenuti otac Mayer Amschel imao je pet sinova, koji su postali temelji širenja njegovog imperija. Svakog od pet sinova poslao je u jednu od europskih prijestolnica da tamo prošire obiteljske poslove. Prvi i najvažniji kojeg je poslao bio je Nathan Mayer Rothschild. On je došao u London i tamo osnovao banku u londonskom Cityju. Ta je banka prerasla u financijskog diva nazvanog N M Rothschild & Sons Limited, jednu od najvećih investicijskih institucija u Europi sve do današnjeg dana. Nathan Mayer financirao je europske monarhe u borbi protiv Napoleona Bonapartea. Navodno je imao tako dobru vlastitu špijunsku mrežu da je doznao za Napoleonov konačni poraz u Bitki kod Waterlooa puna 24 sata prije nego britanska vlada.


Postoji teorija da se pomoću te informacije silno obogatio na Londonskoj burzi, i to tako da je prvo počeo prodavati dionice glumeći da je Britanija poražena, na što su cijene potonule, jer su ostali ulagači vjerovali da je on najbolje obaviješten. Zatim je u posljednji čas kupio ogromnu količinu dionica po niskoj cijeni. Kad je vijest o britanskoj pobjedi došla u London cijene dionica su rasle do neba. Ipak, cijela je ta priča možda samo antisemitska konstrukcija, kao i mnoge druge o obitelji Rothschild (npr. da potječu od samog Sotone). Zanimljivo je da grb obitelji Rothschild sadrži pet strijela, koje predstavljaju navedenu petoricu braće poslane u svijet.

Komentari