Na današnji dan

Nastojanja sv. Ivana Pavla II. u međureligijskom dijalogu – 1986.

Sva trojica papa u najnovijoj povijesti Katoličke crkve – sv. Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i Franjo – izjasnili su se protiv antisemitizma.

Dana 13. travnja 1986. godine učinio je papa sv. Ivan Pavao II. povijesni korak, kad je kao prvi papa u povijesti službeno posjetio jednu židovsku sinagogu. Dogodilo se to u rimskoj Velikoj sinagogi, gdje ga je dočekao glavni rabin Elio Toaff. Papa je tom prilikom nazvao Židove starijom braćom. Sv. Ivan Pavao II. bio je ujedno i prvi papa u povijesti koji je službeno posjetio jednu muslimansku džamiju.

Zanimljivo je da je Karol Wojtyla još u mladosti na svoje oči doživio Holokaust u rodnoj Poljskoj. Pred kraj rata spasio je jednu 13-godišnju židovsku djevojčicu. Svl. Ivan Pavao II. osobno je posjetio Izrael. I papa Benedikt XVI. posjetio je Izrael i čak je tri puta bio u židovskim sinagogama te se javno izjasnio protiv antisemitizma. I sadašnji papa Franjo već je poznat kao protivnik antisemitizma, što se vidjelo još u doba prije nego što je postao papom.

Komentari