Na današnji dan

Ubijen hrvatsko-ugarski kralj francuskog podrijetla (1386.)

Dana 24. veljače 1386. godine umro je od nanesenih rana kralj Karlo Drački – vladar Hrvatskog, Ugarskog i Napuljskog Kraljevstva. Zanimljivo je da se njegovo vladanje prostiralo na velikom području od južnog vrha Apeninskog poluotoka pa sve do granica s Poljskom na sjeveru. Karlo Drački bio je iz znamenite dinastije Anžuvinaca (Anjou), koja je zapravo bila ogranak francuske kraljevske dinastije, no kasnije je i sama stekla kraljevske titule diljem Europe. Anžuvinci su ime dobili po grofoviji Anjou u Francuskoj, koja im je nekoć bilo udijeljena kao mlađim sinovima francuskih kraljeva.

Karlo Drački prvo je zaposjeo napuljsko prijestolje, odakle je vladao nad južnom polovicom Italije. Karlo je nominalno vladao čak i nad sjevernim dijelom Peloponeza u Grčkoj, a polagao je pravo i na dio Albanije. Kasnije je želio ostvariti svoje pravo na nasljeđivanje hrvatskog i ugarskog prijestolja, koja je prethodno držao njegov pokojni rođak – kralj Ludovik Anžuvinac.

I doista, Karlu Dračkom uspjelo je doći u Hrvatsku i biti priznat kao kralj. Nastavio je putovati na sjever sve do Budima, da bi se učvrstio i u Ugarskom Kraljevstvu. Međutim, u Budimu je ubijen, vjerojatno po nalogu udovice pokojnog kralja Ludovika – Elizabete. Naime, Elizabeta je imala kćer Mariju, koja je u nedostatku braće trebala naslijediti očevo prijestolje. Upad Karla Dračkog zapravo je ugrozio tu liniju nasljeđivanja, pa je Karlo Drački morao biti odstranjen, makar i nasilnim putem.


Komentari