Na današnji dan

Naruhito – krunski princ koji bi trebao postati japanskim carem – 1960.

Krunski princ Naruhito, najstariji sin današnjeg japanskog cara, svojedobno je studirao na znamenitom Oxfordskom sveučilištu.

Dana 23. veljače 1960. godine rođen je Naruhito, današnji japanski krunski princ (prijestolonasljednik). Rodio se na području carske palače u Tokiju, kao unuk tadašnjeg cara Hirohita (osobito poznatog po svojoj ulozi u Drugom svjetskom ratu). Naruhitov otac današnji je japanski car Akihito, a majka mu je carica Michiko. Naruhito je već od mladosti pokazivao interes za povijest. Taj je predmet i studirao, prvo u Japanu, a zatim na znamenitom Oxfordskom sveučilištu. Naruhita je pritom osobito zanimala povijest prometnih putova (npr. cesta i vodenih prometnica). U Oxfordu i na širem području Velike Britanije boravio je princ Naruhito niz godina, tako da se imao prilike susretati s članovima europskih kraljevskih obitelji (primjerice, s pripadnicima britanske, španjolske, norveške i nizozemske kraljevske dinastije).

Ukoliko nadživi svoga oca – cara Akihita – Naruhito će u budućnosti postati novim japanskim carem. Za sada Naruhito nema muških potomaka, što je svojedobno stvorilo problem. Naime, ukazala se opasnost da uža japanska carska dinastija izumre u muškom koljenu (Naruhito ima samo jednu kćer, čije je ime Aiko). Ipak, taj je problem riješen kad se Naruhitovom mlađem bratu rodio sin 2006. godine.


Komentari