Na današnji dan

Napoleonova zaručnica koja je postala švedskom kraljicom – 1777.

Désirée Clary zaručila se za Napoleona Bonapartea kad joj je bilo samo 16 godina. Međutim, iste godine Napoleon je raskinuo zaruke jer je upoznao slavnu Jozefinu de Beauharnais.

Dana 8. studenog 1777. godine rođena je lijepa Francuskinja imenom Désirée Clary. Bila je kći bogatog trgovca svilom iz Marseillea. Njena starija sestra zvala se Julie i također je bila lijepa.

Malo kome je poznato da je Napoleon uopće imao starijeg brata, i da je taj brat jedno vrijeme bio čak utjecajniji od njega. Zvao se Joseph Bonaparte i bio je pravnik, političar i diplomat. Jednom je prilikom Désirée Clary zamolila Josepha Bonapartea da izbavi njenog brata iz zatvora, a ovaj je u tome doista i uspio. Joseph se zatim upoznao s ostatkom obitelji Clary, koja mu je, dakako, bila vrlo zahvalna. Uskoro se i oženio s Julie Clary, starijom od dvije sestre.

Dakako, bilo je logično upoznati Josephovog mlađeg brata Napoleona s mladom Désirée. Veza je isprva upalila, te su se Napoleon i Désirée 1795. godine zaručili. Njoj je tada bilo svega 16 godina, a njemu 25 i već je bio general. Međutim, do očekivanog braka nije došlo. Naime, iste godine Napoleon je upoznao slavnu Jozefinu de Beauharnais. Ona je bila udovica i bila je starija od Napoleona čak 6 godina. Jozefina je Napoleona jako privukla i postali su ljubavnici. On je raskinuo zaruke s Désirée i sljedeće se godine oženio s Jozefinom.

Ipak, Désirée na kraju ipak nije loše prošla, premda nije uspjela postati francuskom caricom. Naime, upoznala je Napoleonovog generala Bernadottea i udala se za njega 1798. godine. Zanimljivo je da je Bernadotte 20 godina kasnije postao švedski kralj, a Désirée time švedska kraljica. Njihovi potomci i danas vladaju Švedskom. Današnji švedski kralj Karlo XVI. Gustaf prapraprapraunuk je Désirée Clary.


 

Komentari