Na današnji dan

Napoleonova pobjeda u Bitki kod Wagrama – 1809.

Na bojištu kod Wagrama okupilo se vjerojatno više od 300.000 vojnika, na svakoj od sukobljenih strana otprilike po 150.000. Vrhovni austrijski zapovjednik bio je nadvojvoda Karlo, mlađi brat tadašnjeg austrijskog cara Franje.

Bitka kod Wagrama završila je 6. srpnja 1809. godine pobjedom Napoleona Bonapartea. Bitka je značajna jer je dovela do velike pobjede Napoleona nad Austrijskim Carstvom, koje se zatim u mirovnom ugovoru moralo odreći golemih teritorija. Primjerice, Napoleon je mogao Francuskom Carstvu priključiti Ilirske provincije, a Austrija je izgubila velik dio Poljske, kao i Tirol te područje Salzburga.

Bitka kod Wagrama dogodila se na području Austrije, 15-ak kilometara sjeveroistočno od Beča. Mjesto Wagram ondje postoji i danas, pod imenom Deutsch-Wagram, a udaljeno je oko 20 kilometara od današnje austrijsko-slovačke granice. Spomenuta bitka odvijala se samo nekoliko kilometara sjevernije od bojišta na kojem se mjesec i pol dana ranije dogodila podjednako znamenita bitka kod Asperna i Esslinga. Naime, sva spomenuta mjesta nalaze se na području Moravskog polja, koje je smješteno sa suprotne strane Dunava u odnosu na Beč.

Na bojištu kod Wagrama okupilo se više od 300.000 vojnika, na svakoj od sukobljenih strana otprilike po 150.000. Vrhovni austrijski zapovjednik bio je nadvojvoda Karlo, mlađi brat tadašnjeg austrijskog cara Franje. Nakon pobjede kod Wagrama, Napoleon je svom bliskom suradniku maršalu Berthieru dao titulu princa od Wagrama (fr. Prince de Wagram) kao tzv. pobjedničku titulu (slično je maršal Masséna bio princ od Esslinga, a maršal Davout princ od Eckmühla).


Komentari