Na današnji dan

Napoleonova pobjeda kod egipatskih piramida – 1798.

Zanimljivo je da je među Napoleonovim podređenim zapovjednicima bio u toj bitki i poznati Auguste de Marmont, kasniji maršal Francuske i vojvoda od Dubrovnika te zapovjednik u Dalmaciji.

Dana 21. srpnja 1798. godine Napoleon Bonaparte ostvario je vojnu pobjedu kod egipatskih piramida nedaleko od Kaira. Radilo se o njegovoj egipatskoj ekspediciji, prilikom koje je u korist Francuske pokušao osvojiti Egipat, Palestinu i još neke dijelove Bliskog istoka. U to doba Napoleon još nije bio vladar Francuske, nego samo visoki vojni zapovjednik s činom generala. Tek je nakon povratka s te ekspedicije prigrabio vlast u Francuskoj, prvo kao konzul, a zatim i kao car Francuza. 

General Bonaparte suprotstavio se nedaleko od egipatskih piramida mamelučkoj vojsci (Mameluci su tada vladali Egiptom pod nominalnom vrhovnom vlašću osmanskih sultana). Po oružju i opremi radilo se o vrlo nejednakim snagama. Naime, Francuzi su bili naoružani suvremenim puškama i opremljeni po europskim standardima, a posjedovali su i suvremenu artiljeriju.

Zanimljivo je da je među Napoleonovim podređenim zapovjednicima bio u toj bitki i poznati Auguste de Marmont, kasniji maršal Francuske i vojvoda od Dubrovnika te zapovjednik u Dalmaciji (bio je i na čelu Ilirskih pokrajina). S bojnog polja u navedenoj bitki su se u daljini mogle vidjeti piramide kod Gize, a Bonaparte je uoči bitke navodno rekao vojnicima da zapamte da s piramida u njih gleda 40 stoljeća povijesti.


Komentari