Na današnji dan

Napoleonova Jozefina rođena na karipskom otoku Martinique – 1763.

Jozefinina je obitelj na otoku Martinique imala posjed i plantažu šećerne trske (uzgoj šećerne trske nekoć je bilo unosno zanimanje, a rad su obično obavljali crni robovi). Martinique i danas pripada Francuskoj.

Dana 23. lipnja 1763. godine rođena je znamenita Jozefina – carica Francuza i supruga Napoleona Bonapartea. Rođena je u francuskoj plemićkoj obitelji koja se prezivala Tascher de La Pagerie. Obitelj Tascher posjedovala je plemstvo još u srednjem vijeku (po svemu sudeći već u 12. stoljeću), što joj je davalo znatan ugled u predrevolucionarnoj Francuskoj. Jozefinin se otac zvao Joseph-Gaspard de Tascher de La Pagerie i bio je vitez Reda sv. Luja.

Vrlo je zanimljivo da se Jozefina nije rodila u Europi, nego na otoku Martinique u Karibima. Naime, njena je obitelj ondje imala posjed i plantažu šećerne trske (uzgoj šećerne trske nekoć je bilo unosno zanimanje, a rad su obično obavljali crni robovi). Jozefina je rođena u mjestašcu imena Les Trois-Îlets, na jugozapadnom dijelu otoka Martinique. Taj otok i danas pripada Francuskoj i ima status prekomorskog departmana (franc. département d’outre-mer). Inače, Matinique je prilično velik otok, gotovo tri puta veći od Krka, a na njemu živi danas više od 400.000 stanovnika.

Spomenimo da je Jozefina bila preko šest godina starija od Napoleona, a njeni su približni vršnjaci bili između ostaloga: Mozartova supruga Constanze Weber i hrvatski ban Ignjat Gyulay, koji je i sam sudjelovao u ratovima protiv Napoleona.


Komentari