Na današnji dan

Régis de Cambacérès – mason, konzul i Napoleonov vodeći pravnik – 1824.

Zakonik koji je Cambacérès sa suradnicima izradio poznat je pod imenom Code Napoléon, a izvršio je golem utjecaj na europsku povijest.

Dana 8. ožujka 1824. godine umro je Jean-Jacques Régis de Cambacérès, jedan od najistaknutijih političara iz razdoblja Francuske revolucije i carstva Napoleona Bonapartea. Naime, dok je Napoleon bio prvi konzul u Francuskoj, za vrijeme vladavine tzv. Konzulata, Cambacérès je bio drugi konzul, što znači da je bio po rangu odmah iza Bonapartea (treći konzul bio je Charles-François Lebrun).

Cambacérès se rodio u Montpellieru u plemićkoj obitelji, a zanimljivo je da mu je jedan brat postao nadbiskupom i kardinalom, a drugi generalom. On je, pak, postao pravnikom, a za vrijeme Francuske revolucije bio je umjerenih, a ne radikalnih pogleda. Budući da je bio pravni stručnjak, Cambacérès je nakon Napoleonovog dolaska na vlast bio zadužen za izradu zakonika kojim je definirano građansko pravo u Francuskoj. Zakonik koji je Cambacérès sa suradnicima izradio poznat je pod imenom Code Napoléon, a izvršio je golem utjecaj na europsku povijest.

Nakon što se Napoleon proglasio carem, Cambacérès je, dakako, izgubio funkciju drugog konzula, no ostao je i dalje na visokom položaju. Naime, Bonaparte mu je dodijelio naslov natkancelara Francuskog carstva (fr. Archichancelier de l’Empire), a dobio je i titulu vojvode od Parme (fr. Duc de Parme). Cambacérès je bio i jedan od vodećih slobodnih zidara (masona) u Napoleonsko vrijeme, s titulom velikog meštra. Nakon Napoleonovog pada prestao je koristiti titulu vojvode od Parme, a preuzeo je titulu vojvode od Cambacérèsa (izvedenu iz njegovog prezimena). Poživio je duže od Napoleona, a umro je u Parizu u 71. godini života.


Komentari