Na današnji dan

Napoleonov ministar financija Martin Michel Charles Gaudin, vojvoda od Gaete – 1841.

Napoleon je ministra Gaudina obasuo častima i titulama, kao i većinu ostalih svojih važnih suradnika. Dobio je titulu vojvode od Gaete, nazvanu prema talijanskom gradu Gaeti, smještenom između Rima i Napulja.

Dana 5. studenog 1841. godine umro je Napoleonov dugogodišnji ministar financija Martin Michel Charles Gaudin, vojvoda od Gaete. Vodio je francuske financije tijekom cijelog razdoblja Bonaparteove vlasti, čak i u vrijeme kad je Napoleon bio još uvijek samo konzul. Nakon Napoleonovog proglašenja carem dobio je Gaudin službeni naslov ministra financija (fr. ministre des Finances) i ostao je na toj poziciji sve do kraja Francuskog Carstva. Čak je i u kasnijem monarhijskom režimu, nakon Napoleonovog pada, zadržao važnu ulogu, kao guverner Francuske banke (Banque de France).

Napoleon je Gaudina obasuo častima i titulama, kao i većinu ostalih svojih važnih suradnika. Tako je Gaudin 1805. godine postao grofom (fr. Comte Gaudin), a 1809. godine uzdignut je na još viši stupanj – onaj vojvode od Gaete. Ta je titula nazvana prema talijanskom gradu Gaeti između Rima i Napulja (Napoleon je imao kontrolu nad velikim dijelom Italije). Gaudin je postao i velikim orlom Legije časti . Doživio je prilično visoku dob od 85 godina, a preminuo je na današnji dan u Gennevilliersu pokraj Pariza.

Komentari