Na današnji dan

Napoleonov maršal koji je postao vojvodom od Dalmacije – 1851.

Vojvodska titula bila je za vrijeme Napoleonovog carstva najviša plemićka titula, nakon princa.

Dana 26. studenog 1851. godine umro je maršal Nicolas Jean de Dieu Soult – nosilac visoke titule vojvode od Dalmacije (franc. Duc de Dalmatie). Tu mu je titulu dao car Napoleon Bonaparte, nakon što su Francuzi dobili u posjed Dalmaciju, koja je oduzeta Austrijskom Carstvu.

Nicolas Jean de Dieu Soult bio je profesionalni vojnik. Prezime mu je bilo Soult, a imao je dva osobna imena – Nicolas i Jean de Dieu (Ivan od Boga, po poznatom svecu osnivaču katoličkog reda posvećenog njezi bolesnika). Napoleon je nagradio Soultovu zapovjedničku sposobnost već kad ga je 1804. godine unaprijedio u čin maršala. Soult je bio jedan od prvoimenovanih Napoleonovih maršala, zajedno sa slavnim Lannesom, Neyom, Davoutom i Massenom. Inače, spomenimo da je Napoleon ukupno imenovao 26 svojih maršala, upravo kao i Hitler 26 feldmaršala.

Maršal Soult još je više nagrađen kad je 1808. imenovan vojvodom od Dalmacije. Vojvodska titula bila je za vrijeme Napoleonovog carstva najviša plemićka titula, nakon princa. Premda je Dalmacija bila velika pokrajina, zanimljivo je da je maršal Soult bio nezadovoljan što je dobio tu titulu, a ne titulu vojvode od Austerlitza, po poznatoj francuskoj pobjedi. Naime, tzv. pobjedničke tiule nazvane po slavnim bitkama bile su u to doba više cijenjene nego titule nazvane po pokrajinama. Od pobjedničkih titula spomenimo da je, primjerice, maršal Massena dobio titulu vojvode od Rivolija, maršal Ney titulu princa od Moskve, a maršal Berthier titulu princa od Wagrama.


Nakon Napoleonovog pada maršal Soult prešao je na stranu rojalista i postao utjecajan političar za vrijeme restauracije Bourbona. Postao je ministar obrane pa čak i francuski premijer. Kralj Luj Filip nagradio ga je činom višim čak i od maršalskog. Bio je to čin generalnog maršala Francuske (Maréchal-général). Tijekom čitave francuske povijesti samo su još petorica dobila taj čin. Soult je imao i nadimke Željezna Ruka i Željezni Maršal.

Komentari