Na današnji dan

Napoleonov brat pobjegao s ukradenim draguljima – 1768.

U doba kad se Napoleon uspinjao na vlast, njegov stariji brat Joseph je već bio utjecajan u politici revolucionarne Francuske i pomogao je budućem caru.

Na današnji dan rođen je Napoleonov stariji brat Joseph Bonaparte. Bio je stariji od Napoleona godinu i pol, te je kao takav bio ujedno i najstariji od sve Napoleonove braće i sestara. Kao prvorođenom sinu u obitelji logično je da mu je dodijeljena važna uloga. Postao je pravnik, diplomat i političar. Kao utjecajna osoba u revolucionarnoj Francuskoj Joseph je itekako pomogao mlađem bratu pri usponu na vlast.

Primjerice, u ključnom trenutku kad je Napoleon odlučio doći na čelo vlasti u Francuskoj, Joseph je bio predsjedavajući u parlamentu. Njegov utjecaj s te pozicije pomogao je Napoleonu da sruši Direktorij i uspostavi Konzulat sa sobom kao konzulom. Joseph i Napoleon čak su se udvarali dvjema sestrama Clary. Joseph se oženio starijom, ali je Napoleon raskinuo zaruke s mlađom jer je upravo tada upoznao slavnu Josephine.

Kad je postao car, Napoleon je svom bratu Josephu dao časti kakve nije udijelio nikome drugom. Naime, postavio ga je za kralja – prvo Napulja, a zatim i velike Španjolske (čije su kolonije u to vrijeme obuhvaćale gotovo cijelu današnju latinsku Ameriku). Nakon pada Napoleona, Joseph je pobjegao u SAD ponijevši sa sobom španjolske kraljevske dragulje koje je ukrao iz svog bivšeg kraljevstva.. Prvo se nastanio u New Yorku i Philadelphiji, a zatim je kupio jednu bogatu farmu u New Jerseyu. Na farmi je sagradio raskošnu kuću i lijepo uredio vrt.


Komentari