Na današnji dan

Rođen Napoleonov najmlađi brat Jerome (1784.)

Dana 15. studenog 1784. rođen je Napoleonov najmlađi brat. Zvao se Jerome Bonaparte i bio je čak 13. po redu dijete svojih roditelja. Napomenimo, u talijanskom govornom području Korzike njegovo ime Jerome glasilo je Girolamo. Jerome je bio čak 15 godina mlađi od Napoleona. Kad se Jerome rodio u Ajacciju na Korzici, Napoleon se već upisivao u elitnu vojnu školu École Militaire u Parizu.

Kad je Napoleon preuzeo vlast u državi, Jerome je imao samo 14 godina. Kao 16-godišnjak Jerome je bio u službi francuske mornarice, što ga je dovelo i na Karibe. Naime, službovao je jedno vrijeme na području današnjeg Haitija i Martiniquea.

S otprilike 18 godina Jerome je došao u SAD, točnije u New York. Ondje se već sljedeće godine oženio mladom Amerikankom imena Elizabeth Patterson. Napoleona, koji se upravo u to vrijeme proglasio carem, to je vjenčanje razljutilo. Mladom se bračnom paru 1805. rodio i sin (također nazvan Jerome, po ocu). Car Napoleon razvrgnuo je bratov brak i pokušao oduzeti novorođenom dječaku pravo na korištenje prezimena Bonaparte. Ipak,taj dječak živio je u SAD-u i praotac je američke loze obitelji Bonaparte (njegov unuk Charles Joseph Bonaparte osnovao je kasnije američki FBI).

Napoleon Bonaparte 1807. je nadjenuo Jeromeu titulu kralja Vestfalije, koja je potrajala do Napoleonova poraza 1813. godine. Jerome se borio kao zapovjednik na bratovoj strani kod Waterlooa 1815., ali bez većeg uspjeha. Nakon toga otišao je u progonstvo u Italiju, ali se vratio kad je na prijestolje zasjeo Napoleon III. i službovao kao predsjednik Senata.


Komentari