Na današnji dan

Napoleonov brat Joseph Bonaparte okrunjen za kralja Španjolske – 1808.

Joseph je bio Napoleonov stariji brat, a titula kralja Španjolske bila je najviša od svih koje je dodijelio pripadnicima svoje obitelji.

Dana 6. lipnja 1808. godine Napoleonov brat Joseph Bonaparte okrunjen je u Madridu za kralja Španjolske. Bila je to najviša čast koju je Napoleon osigurao bilo kome od pripadnika svoje obitelji (još su dva Napoleonova brata postala kraljevima, ali manjih država – Vestaflije i Holandije). Joseph je, uostalom, bio jedini Napoleonov stariji brat (Napoleon je bio drugo po redu dijete u obitelji, nakon Josepha, koje je preživjelo dojenačku dob).

Prije nego je postao kraljem Španjolske bio je Joseph Bonaparte kralj Napulja. Zatim je napravljena zamjena – Joseph je stavljen na prijestolje Španjolske kao veće države, a Joachim Murat (suprug Napoleonove sestre) postao je novim kraljem Napulja. Izgleda da je Joseph zapravo nerado otišao u Španjolsku jer je u Napulju bio razmjerno popularan, a u Španjolskoj omražen.

Španjolci nikada nisu prihvatili Josepha kao svog kralja. Izbio je višegodišnji rat, koji je na kraju znatno oslabio cjelokupnu Napoleonovu vojnu silu. Dapače, moguće je da je dugotrajno iscrpljivanje u Španjolskoj bilo među ključnim čimbenicima za konačni poraz Napoleonovog europskog imperija.


Komentari