Na današnji dan

Napoleon započeo invaziju Ruskog Carstva (1812.)

Dana 24. lipnja 1812. započeo je Napoleon Bonaparte sudbonosnu invaziju Ruskog Carstva sa svojom Velikom armijom (franc. Grande Armée). Napoleon je za taj napad skupio najveću vojnu silu koju je Europa vidjela (oko 685.000 vojnika). Invazija je započela prijelazom preko rijeke Njemen, koja je predstavljala granicu velikog Ruskog Carstva.

Napoleon je osobno odabrao mjesta na kojem će vojska prelaziti rijeku. Glavna je bila lokacija kod litavskog grada Kaunasa. Na tom mjestu na rijeci su izgrađena tri pontonska mosta za prijelaz trupa. Nakon ulaska u Rusko Carstvo, Napoleon je usmjerio vojsku prema prvom velikom gradu u blizini – Vilniusu (danas  glavni i najveći grad Litve). Iako su Francuzi u početku brzo napredovali, Rusi su protiv njih primijenili taktiku spaljenje zemlje, tj. kako bi se povlačili, uništili bi sve moguće izvore hrane i opskrbnog materijala. Napoleonova golema vojska tako je ostala bez dovoljno hrane i drugog materijala.

Napoleonova je kampanja potrajala do sredine prosinca te godine. Iako je uspio zauzeti rusku prijestolnicu, Napoleonova je vojska bila potpuno iscrpljena te se morala povući. Pritom se broj vojnika stalno osipao zbog dezerterstva, bolesti i ruskih napada. Kad su posljednje francuske trupe napustile rusko tlo, ostalo je svega 27.000 vojnika sposobnih za borbu.

Tijekom nepunih 6 mjeseci život je izgubilo više od 400.000 Napoleonovih vojnika, uključujući Francuze, Poljake, Nijemce, Talijane i pripadnike drugih naroda Napoleonovog carstva, a više od 100.000 ih je zarobljeno. Rusi su imalo oko 200.000 mrtvih, ali je poginulo i vrlo velik broj civila. Mnogi vojnici nisu pali u borbi, već su podlegli hladnoći, gladi i bolestima. Francuzi su usto izgubili gotovo sve konje, a taj gubitak nisu uspjeli nadoknaditi sve do nakon pada Napoleona 1815.

Piše: Boris Blažina


Komentari