Na današnji dan

Napoleon u Hitlerovom rodnom mjestu – 1805.

Napoleon je u neprijateljsku Austriju ušao upravo kod Braunaua, graničnog mjesta koje leži na rijeci Inn (ta rijeka predstavlja prirodnu granicu između Austrije i Bavarske).

Dana 31. listopada 1805. godine boravio je car Napoleon Bonaparte u austrijskom gradiću Braunauu na rijeci Inn, gdje se 84 godine kasnije rodio Adolf Hitler. Napoleonov posjet tom mjestu nije bio slučajan. Naime, Braunau se nalazi na strateški vrlo važnom mjestu, na kojem se iz Bavarske ulazi u Austriju. Napoleonove su snage oko dva tjedna ranije nadvladale austrijsku vojsku u okolici Ulma i napredovale su prema Beču. Tako je Napoleon u Austriju ušao upravo kod Braunaua, graničnog mjesta koje leži na rijeci Inn (ta rijeka predstavlja prirodnu granicu između Austrije i Bavarske).

Ovako je Napoleon u pismu opisao Braunau: „…jedan od ključeva Austrije [s] prekrasnom zidanom tvrđavom i magazinima svih vrsta.“ Napoleonova se vojska u Braunauu, kojeg su neprijatelji napustili, mogla opskrbiti hranom i barutom. Adolf Hitler u Braunauu također nije rođen slučajno. Naime, njegov otac Alois bio je carinski službenik, a taj se grad nalazio na austrijskoj državnoj granici. Iz Napoleonovih se pisama može pročitati također i podatak da je u trenutku kad su Francuzi ušli u Braunau, a time i u Austriju, padao jak snijeg i da je bilo neobično hladno za taj dio godine (kraj listopada).


Komentari